مسئول واحد : سهیلا فرهمند
مدرک تحصیلی : کارشناس آزمایشگاه
شماره تماس: 09173301469
|
شرح وظایف :
- اجرا و نظارت بر حفظ شئونات پزشکی و مقررات کشور -ارائه کلیه اطلاعات درخواست شده توسط سیستم نظارت بر امور ازمایشگاهها -تامین منابع انسانی کافی و با کفایت -تقسیم کار و تعیین شرح وظایف و اختیارات کلیه کارکنان وتعیین جانشین -اطمینان از فراهم بودن تجهیزات با توجه به نوع ازمایشات -شرکت در برنامه ارزیابی کیفی خارجی -نظارت بر روند خرید کیت و مواد مصرفی -نظارت بر رعایت و اجرای اصول مستندسازی و اعتباربخشی و کنترل کیفی داخلی ازمایشگاه -شناسایی خطاها و موارد عدم انطباق - رعایت نمودن شرح وظایف رفتار واخلاق در ازمایشگاه
|
مسئول فنی: جناب آقای رسول سیار – متخصص پاتولوژیست
تعداد پرسنل: ۳ کاردان علوم آزمایشگاهی و ۱۳کارشناس علوم آزمایشگاهی ویک کارشناس پرستار جهت نمونه گیری و یک کاردان مدارک پزشکی جهت امور پذیرش
معرفی بخش های آزمایشگاه:
· پـذیرش
انجام پذیرش بیماران سرپایی و بیماران بستری را انجام میدهد. درخصوص بیماران بیمارن سرپایی نکات زیر قابل توجه است:
· کنترل کـیفی
این بخش وظیفه نظارت و کنترل دستگاه ها و انجام آزمایشات توسط پرسنل را انجام میدهد. کنترل کیفی آزمایشات به صورت داخلی و خارجی انجام میشود و تحت نظارت اداره امور آزمایشگاه ها داشنگاه علوم پزشکی شیراز عمل می کند.
- جهت رفاه حال بیماران، سرعت و سهولت در فرآیند پذیرش بیماران سراپایی سیستم نوبت دهی راه اندازی شده است که شایسته است شهروندان محترم ابتدا در نوبت کاری شیفت صبح آزمایشگاه جهت دریافت نوبت آزمایش و اطلاع از نوع آزمایشات و بیمه های طرف قرارداد به بخش پذیرش آزمایشگاه مراجعه نمایند. ساعت نمونه گیری و پذیرش آزمایشگاه از ساعت ۷:۳۰ الی ۹ صبح است.
- در بیشتر آزمایشات شرایط قبل از آزمایش نیز باید رعایت شود زیرا که شرایط فیزیولوژیک بدن قبل از ازمایش می تواند در برخی از فاکتورهای آزمایشی اختلال ایجاد کند .به طور خلاصه به بررسی برخی از آنها میپردازیم:
رعایت ناشتایی عمومی:
شب قبل از آزمایش ، شام سبک و مختصر میل شود.
بین ۱۲ تا ۱۴ ساعت قبل از انجام آزمایش، غذا ، مایعات ، انواع شکلات . آدامس میل نشود.
مصرف دخانیات ممنوع میباشد.
نوشیدن آب به مقدار نیاز مانعی ندارد.
مسواک زدن دندانها مانعی ندارد.
در مورد ادامه مصرف و یا قطع دارو قبل ازانجام آزمایش، حتماٌ با پزشک معالج مشورت گردد .
رعایت ناشتایی در آزمایشهای مختلف:
آزمایش قند خون ناشتا: ۲ ساعت پس از آخرین وعده غذایی ، قند سرم تقریبا به حد قند خون ناشتا کاهش مییابد. با این وجود رعایت ۸ ساعت ناشتایی ارجح می باشد .
آزمایش چربی خون( بجز کلسترول توتال ): رعایت ۱۴ ساعت ناشتایی الزامی است.
آزمایش اوره: از ۲ تا ۳ روزقبل، از خوردن گوشت زیاد خودداری گردد ولی ۴ ساعت ناشتایی کافی است.
آزمایش اسیداوریک : رعایت حداقل ۴ ساعت ناشتایی الزامی است.
آزمایش کلسیم ، فسفر ، سدیم ، پتاسیم ، آهن و فریتین : رعایت حداقل ۴ ساعت ناشتایی الزامی است.
سایر آزمایشات : معمولا رعایت ناشتایی الزامی نیست اما بعلت اثر چربیهای مواد غذایی بر سرم بیمار ( بخشی از خون بیمار ) و نتایج آزمایشها، بهتر است از مصرف غذای چرب خودداری یا ناشتایی عمومی رعایت گردد.
نحوه آزمایش قند ۲ ساعت پس از غذا :
تمامی شرایط ناشتایی عمومی باید رعایت شود.
پس از نمونه گیری قند ناشتا، صبحانه معمول میل شود ( مدت صرف غذا نباید بیشتر از بیست دقیه به طول بیانجامد) ودقیقاٌ ۲ ساعت پس از اتمام صبحانه، خون برای این آزمایش گرفته می شود. ( حدود ده دقیقه قبل از دو ساعت در آزمایشگاه حاضر شوید و به پرسنل پذیرش اطلاع دهید )
در مدت زمان ۲ ساعت بین دو آزمایش، غذا و نوشیدنی و هر نوع خوراکی میل نشود.
مصرف دخانیات اکیداٌ ممنوع میباشد.
نوشیدن آب به مقدار نیاز مانعی ندارد.
در مورد مصرف انسولین یا دارو و یا قطع آنها قبل از آزمایش با پزشک معالج مشورت گردد
نحوه صحیح جمع آوری نمونه ادرار جهت بررسی مستقیم و کشت:
بهترین نمونه ، ادرار اول صبحگاهی میباشد.
قبل از جمع آوری نمونه، در مورد خانمها محل ادرار باید با آب و صابون به طور کامل شستشو گردیده و با دستمال کاغذی خشک شود . در مورد آقایان بهتر است انجام شود اما ضرورتی ندارد
قسمت اول نمونه برای آزمایش مناسب نیست و باید دور ریخته شود .نمونه وسط ادرار به مقدار ۱۵ سی سی درون ظرف ریخته شود
درب ظرف بلافاصله بسته شود
قسمت داخلی ظرفی که در اختیار بیمار است استریل می باشد . به هیچوجه داخل آ ن یا سطح تحتانی درب مربوطه لمس نگردد و از شستن داخل ظرف اکیدا خودداری گردد
از آوردن نمونه در ظرف های دیگر و انتقال به ظرف آزمایشگاه اکیدا خودداری نمایید.
نحوه صحیح جمع آوری نمونه جهت ادرار۲۴ ساعته:
صبح ، پس از بیدار شدن از خواب ( به عنوان مثال ۸ صبح ) ، مثانه را بطور کامل از ادرار خالی نموده و این نمونه بیرون ریخته شود ( توجه گردد که نباید این نمونه در ظرف مخصوص جمع آوری ریخته شود )
در طی روز ، ادرار به طور کامل در ظرف مخصوص ریخته و جمع آوری گردد
در طی روز، درب ظرف جمع آوری نمونه بسته نگه داشته شود و ترجیحا در جای خنک نگه داری شود
مایع نگهدارنده موجود در ظرف سوزاننده و خطرناک است . از تماس آن با دست و اعضا بدن جدا خودداری گردد
صبح روز بعد، در همان ساعت شروع جمعآوری ( به عنوان مثال ۸ صبح ) ، اولین نمونه ادرار درظرف مخصوص ریخته و درب آن بسته و در اولین فرصت به ازمایشگاه ارسال گردد ( فقط اولین نمونه روز بعد در ظرف جمعآوری گردد )
نمونه باید مستقیماً در داخل ظرف مخصوصی که آزمایشگاه در اختیار بیمار قرار داده ریخته شود.
در مورد نوزادان میتوان نمونه را با چوب مخصوص به ظرف نمونه گیری انتقال داد. اگر نمونه آبکی باشد باید از روی قسمت پلاستیکی جمعآوری گردد و نمونه روی قسمت پنبه ای مناسب نمی باشد و نمونه نباید با آب یا ادرار مخلوط شود
در صورت مشاهده هرگونه شی غیر عادی یا جاندار، داخل ظرف انداخته شود.
از دو تا سه روز پیش از انجام آزمایش از مصرف گوشت سفید، گوشت قرمز، ماهی ، شلغم و تربچه اجتناب گردد .
مصرف داروهای آهن ، ایندومتاسین ، آسپرین ، بروفن ، کورتونها و ویتامین C از ۴۸ ساعت قبل از آزمایش متوقف گردند.
· تجزیه ادرار و انگل شناسی
در این بخش آزمایشات تجزیه ادرار ماکروسکوپی و میکروسکوپی و آزمایشات مدفوع جهت یافتن موارد مختلف از جمله انگل ها انجام می شود.
· هماتولوژی
در این بخش آزمایشهای CBC، BG-RH، شمارش RETICOLOCYTE ، نقص آنزیم G۶PD و PBS انجام میشود.
· سرولوژی و تست های انعقادی
در این بخش آزمایشهای انعقادی PT – PTT – FL- Di dimer و آزمایشات سرولوژی WRIGHT – WIDAL – ۲ME – CRP – RF – RPR(VDRL) و ... انجام میشود
· بانک خون
این بخش آزمایشهای آماده سازی خون قبل از تزریق و آماده کردن سایر فراورده های خونی را انجام میدهد. در بخش علاوه بر آزمایشات سازگاری، ICT – DCT نیز انجام میشود
· بیوشیمی
در این بخش آزمایشات مربوط به مواد شیمیایی بدن و الکترولایت ها انجام میشود ( مثل قند، چربی ها ، آنزیم های کبدی، سدیم، پتاسیم ، کلسیم و ... )
BS – TG- Total chol- HDL chol – LDL chol- GOT – GPT – ALP – ALB – BUN – Cr – Total Protein – Bilirubin total – Bili direct – Ca – P – Na – K – Lipas – Amylas – CPK – CK MB – LDH . …
· کنترل کـیفی
این بخش وظیفه نظارت و کنترل دستگاه ها و انجام آزمایشات توسط پرسنل را انجام میدهد. کنترل کیفی آزمایشات به صورت داخلی و خارجی انجام میشود و تحت نظارت اداره امور آزمایشگاه ها داشنگاه علوم پزشکی شیراز عمل می کند.